27.4.09

28 d'abril ACCIONS + MANI!!

A les 18:00hs plç/Universitat. MANI: INSUBMISSIÓ A LA LOU! MORATORIA ARA!
Coincidint amb la cimera de ministres que es reuneix a Louvain per celebrar els 10 anys de la Declaració de Bolonya, s’ha organitzat una contra cimera a la mateixa ciutat de Louvain i una jornada de mobilitzacions a nivell europeu. A Catalunya la Coordinadora d’Assemblees d’Estudiants ha convocat una sèrie d’acions descentralitzades el mateix dimarts 28 i una manifestació a les 18h a Plaça Universitat perquè puguin assistir-hi la resta de treballadors i moviments socials que donen suport a la lluita dels estudiants.


Manifest 28 abril

Avui és un dia de lluita europea per denunciar l’Europa del Capital, l’Europa dels lobbies, l’Europa de les multinacionals, l’Europa de l’euro, l’Europa que busca la precarietat laboral, tan dins com fora de la universitat, amb el nou espai especulatiu d’ensenyament superior. L’empleabilitat, la competitivitat i els resultats sota criteris econòmics són els que volen regir la nova convergència europea tan i tan defensada per les autoritats acadèmiques i polítiques. Ells diuen homologació i mobilitat, i les seves pròpies lleis no ho contemplen. Estem fartes de les seves mentides! Es camufla la realitat dins la universitat, l’obsessió per la rentabilitat i la competitivitat converteixen a l’ensenyament superior en una empresa, en un negoci. Com poden aquests ser els criteris per valorar la qualitat de l’ensenyament? Amb quina hipocresía ens menteixen quan obvien que l’excel·lència d’uns pocs converteix a la resta en mediocres?

Els criteris pedagògics que Bolonya promou dins els Graus són infantilitzadors i dirigits cap a la fabricació de treballadors amb coneixements generalistes i devaluats però alhora proporcionen tot allò que un empresari requereix del seu treballador: s’anul·la el pensament crític i es fomenten les habilitats i competències necessaries per a un mercat fluctuant i despiatat.

La lògica empresarial s’ha inserit plenament dins el funcionament intern de la Universitat; el finançament públic ha passat a dependre de la quantitat de finançament privat que cada Universitat aconsegueixi. Aquesta llei permet augmentar el poder de decisió dins la Universitat, capitanejada per grans empresaris i representants polítics, i externalitza la presa de desició de què es pot estudiar a les agències de qualitat autònomes que aproven o refusen els graus i els màsters a partir de criteris com la professionalització.

Però les empreses i els bancs no interfereixen només en les preses de desició, també promouen mestratges privats dins la Universitat pública, fundacions, màsters no oficials i oficials a preus que en cap cas es poden dir públics, amb els que manipulen la docencia i dels que n’extreuen els màxims beneficis.

Aquests no són els únics fronts del capitalisme neoliberal i desacomplexat en la seva guerra per a convertir el món en un negoci privat gestionat per uns pocs: dins el mateix Acord General de Comerç de Serveis aprovat per l’Organització Mundial del Comerç, d’on emana l’EEES, es contempla també la privatització de la sanitat, els transports i els mitjans de comunicació. I justament en un moment en que els diners públics están sent destinats al rescat d’aquest mateix sistema, que ha fracassat estrepitosament, obviant a la gent que treballa per un sou indigne i està hipotecada amb els bancs. Amb el capitalisme els beneficis es privatitzen i les pèrdues es socialitzen. Realment volem això?

Ho direm una i mil vegades: Bolonia no és una llei europea, cada Estat té potestat per elaborar la seva pròpia legislació en matèria educativa. I a nosaltres ens han estafat amb la LOU. Una llei feta per a satisfer les polítiques imperialistes d’aquesta Europa que precaritza i que necessita ma d’obra flexible i una massa sotmesa als interessos d’uns pocs.

És per aquest motiu que a Grècia el procés de reforma universitària no s’ha dut a terme, gràcies a la lluita que les nostres companyes van engegar el 2006.

A Itàlia un cop aplicat Bolonya han constatat que evoca al fracàs universitari i actualment ja preparen una contrarreforma.

A Dinamarca, on tan orgullosos estan del seu estat social, ens trobem amb facultats ocupades pel descontent i la supressió de beques. A Finlàndia també hi creixen les mobilitzacions.

A Alemanya el fracàs d’aquesta reforma s’ha cristalitzat en l’abandonament dels estudis de moltes companyes i companys.

Les protestes de les nostres veïnes franceses també en són un clar exemple: el problema dins la universitat és un reflexe de la crisi econòmica i social que els països de l’Europa del Capital estant patint Per això la lluita s’ha extrapolat i s’ha convertit en un conflicte social, perquè la mercantilització de la univeristat és una més d’aquestes polítiques que tenen com a objectiu fer perdurar un sistema que no entén d’igualtat d’oportunitats ni de cooperació.

Per això, hem de denunciar amb responsabilitat i contundència les desigualtats socials i econòmiques que el sistema capitalista comporta.

La Universitat pot ser el contra-poder que planti cara a les imposicions, i complint amb aquesta funció ens manifestem aquí i ens manifestem a Louvain contra la reunió de ministres d’educació europeus, que duen a terme unes reformes educatives estructurals, sotmeses als interessos de lobbies empresarials i educatius.

No a Bolonia! Insubmissió a la LOU! Moratòria ara!

Demà convoquem juntament amb les estudiants de secundària la manifestació contra el projecte de la LEC, a les 12h a plaça universitat i reivindiquem el proper 1 de maig com a dia de lluita social per manifestar el nostre rebuig a la política laboral de precarietat que el sistema capitalista porta dins la seva estructura. No podem refundar-lo perquè en els seus fonaments hi ha la desigualtat social i econòmica. Hem de canviar de paradigma, juntes podem fer-ho, només falta alçar-nos i lluitar. Surt al carrer, expressa el teu malestar i actua col·lectivament!